L’esport en la vida d’aquest avi és cultura i art amb una filosofía i pedagogía pròpia. I l’estima perquè és configurador social i definidor de paísos. L’esport català ho palesa a bastament. No ha fet esport, aquest avi, però l’ha viscut intensament. Ho explicarà també en aquesta bloc que dedicarà a l’esport català.

dimarts, 9 d’agost del 2016

ESPANYA I CATALUNYA EN ELS JOCS OLÍMPICS



No és cap secret que m’apassiona l’esport i filosofar-hi. Uns Jocs Olímpics són un esdeveniment esportiu que critico a consciència però no concretament els esports que s’hi presenten sinó la manipulació que es fa de l’esdeveniment i dels diferents esports. Malgrat tot, defenso la celebració dels Jocs i les organitzacions esportives perquè des de les errades és possible arribar a la veritat. Es porten tres jornades dels Jocs del Brasil i he visionat alguns esdeveniments sobre tot si hi participava Espanya, Catalunya indirectament. De  moment la meva opinió d’una participació catalana en futurs Jocs Olímpics m’afirma que Catalunya hi faria més bon paper que Espanya i en el pitjor dels casos no menor. No em preocupaven les victòries i sí els resultats i la forma com s’assolien. He intuït una gran preocupació medallística, una gran preocupació per la marca Espanya però cap comentari comparatiu del perquè de les diferències negatives i positives. És veritat que les modalitats esportives defineixen esportistes de diferents físics i psíquics i també de condicionants geogràfics i històrics, que propicien que alguns països es decantin més per uns esports que per altres. Però el fenomen de la globalització facilita l’expansió geogràfica dels esports d’orígens molts marcats, com el bàsquet, el futbol, l’atletisme, la natació i molts d’altres. Tenint en compte aquesta circumstància d’aclimatació esportiva he procurat treure les meves conclusions basat  en la norma pels seus fruits els coneixereu. I he deduït de la importància per la seva presència del factor educatiu. Factor educatiu que no només contempla la preparació física sinó també la psíquica, la cultural, la sanitària, l’econòmica, la política, la religiosa i sobre tot la humana. Òbviament que algunes vessants hi tenen una incidència més directa que d’altres, però entre aquestes altres n’hi ha que esdevenen imprescindibles per a les bàsiques. I observant com es guanyava i es perdia he conclòs que per norma la pedagogia encara és massa feble fins i tot en els esportistes més destacats. En la participació espanyola és on hi trobat la feblesa a que em refereixo i un considerable desequilibri que es dedueix escoltant els comentaris de la premsa i valorant els resultats, que és veritat que n’hi ha d’excel·lents amb opció a medalla però també de desencisants per la forma com no s’han assolit. No serè jo qui critiqui negativament la participació espanyola, ni fent cas del resultat del partit de bàsquet femení EEUU- Espanya pel seu 63 – 103. És on  hi he vist reflectida la influència de l’escola. I en l’equip femení espanyol, si no vaig errat, hi jugava una noia que estudiava amb beca del bàsquet en una universitat dels EEUU. I a fe que no desentonava i hauria destacat jugant en el conjunt americà.
Valorant els resultats assolits per les seleccions espanyoles puc assegurar que la presència de seleccions catalanes no desentonaria, tot el contrari hi assoliria molt bons resultats. Una circumstància força negativa és la política esportiva de les federacions espanyoles que continuen confiant en belles estrelles i no treballen com cal les futures promeses, no tingudes prou en compte en les següents convocatòries. Quatre anys són molt de temps perquè aquelles promeses desbanquin aquelles estrelles i l’esport no es trobi afeblit com ha succeït en alguns esdeveniments dels Jocs del Brasil. I si alguna circumstància comparativa m’ha fet pensar és l’absència de la selecció de futbol i d’handbol, absència que denuncia les febleses que m’ha semblat existir en la representació hispana. No dubto que se’n guanyarà alguna de medalla, però no tantes com des d’els organitzadors i comunicadors hispans es donava a entendre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada