L’esport en la vida d’aquest avi és cultura i art amb una filosofía i pedagogía pròpia. I l’estima perquè és configurador social i definidor de paísos. L’esport català ho palesa a bastament. No ha fet esport, aquest avi, però l’ha viscut intensament. Ho explicarà també en aquesta bloc que dedicarà a l’esport català.

dimecres, 24 de febrer del 2016

L’esquí una pedagogia de la vida



L’esport de la neu, en els 8 anys d’estada a Puigcerdà, esdevingué una càtedra de pedagogia i psicologia de la vida. No per possibles lliçons teòriques, sinò per les deduccions i consequències de la pràctica. La primera gran lliçó fou la de saber comportar-me davant l’adversitat i posteriorment n’arribaren de noves. L’exercici de l’esquí en la temporada de la neu es convertí en una classe setmanal més, independentment dels dissabtes i dies de festa. Tots els alumnes interns dedicaven un matí setmanal a la pràctica de l’esquí a la Molina. Un any van disposar d’un professor austrìac que va revolucionar l’esquí que es practicava a la Molina. Però no nomès l’esquí, sinò l’educació física a l’escola. El dia de la seva prsentació al Col·legi de Puigcerdà va dirigir una classe d’educac ió física que li va donar una nova dimensió per la seva tècnica i la seva pedagogía. I els alumnes no van desaprofitar les seves ensenyances i a mi personalment em va obrir nous horitzons que vaig procurar portar a la pràctica durant els anys de professor d’educació física i promotor esportiu. La pràctica de l’esquí no es limitava nomès a les classes matinals a la Molina sinò que es complementava amb excursions i estades en altres estacions d’esquí, especialment franceses. Una de les estacions era la de Puymorens, molt propera a Puigcerdà, amb unes pistes molt fàcils per els aprenents i divertides pels experts per la seva llargada i per les figures que s’hi podien dibuixar. Unes altres instal·lacions eren les Aix Les Thermes, molt més tècniques i mès apropiades pels esquiadors ja formats.  Les estades que vaig gaudir foren una a Courchevel i l’altra a Alp d’Huez, als Alps francesos. De la primera recordo que coincidia amb l’any de la seva inauguració i que els alumnes dels escolapis  mereixeren l’atenció d’esquiadors  d’alt nivell francesos, un dels qual em va demanar d’on eren aquells joves esquiadors i tot seguit va afegir que si fossin francesos amb tota seguretat formarien  part de la selecció nacional gala. Les pistes eren excel·lents i l’Hotel on ens hostetjavem si  no recordo malament era el de la Federació d’esquí francesa. Alp d’Huez era un altre estil, amb pistes que enllaçaven amb pistes suïsses i que satisfeien les exigències dels bons esquiadors. En una i altra estació les meves habilitats eren un xic limitades i la precaució molt exigent per la responsabilitat que tenia dels alumnes. No podía corre riscos. Però les experiències foren molt saludables. Vaig assolir una idea més universal i social de l’esport i les seves possibilitats de configurador de convivència.
La temporada d’esquí, a l’Internat d’alta muntanya, gaudia d’una festa de fi de curs. Eren els campionats interns que se celebraven a la Molina i en els que els pares i familiars hi tenien les seves proves per competir al costat dels seus fills. La festa continuava al Col·legi de Puigcerdà amb un dinar amb professors, alumnes i familiars acabant amb l’atorgament dels corresponents guardons. Era la gran festa de familia de l’esport de neu. La neu em va fer conèixer millor la natura i sobre tot estimar-la.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada