L’esport en la vida d’aquest avi és cultura i art amb una filosofía i pedagogía pròpia. I l’estima perquè és configurador social i definidor de paísos. L’esport català ho palesa a bastament. No ha fet esport, aquest avi, però l’ha viscut intensament. Ho explicarà també en aquesta bloc que dedicarà a l’esport català.

dilluns, 15 de setembre del 2014

REFLEXIÓ SOBRE EL CAMPIONAT MUNDIAL DE BÀSQUET

Dues circumstàncies han fet reflexionar a l’avi que estima l’esport, sobre el Campionat del Món de bàsquet celebrat a Espanya. A) el partit de la final i B) l’eliminació de l’equip espanyol. En ambdós esdeveniments hi endevina posicionaments anquilosats i possible projecció de futur.
El significat del partit finalista, pensa l’avi que estima l’esport, és prou eloquent i el resultat final pot ser-ne el missatge. Si els dos equips finalistes són, sobre el paper, els millors del món, ens denuncien dues filosofies molt distaciades l’una de l’altra sobre el concepte esportiu. Entre Nord-Amèrica i Europa la distància és acusadora. Però alló que no s’enten és com són possibles quan força jugadors europeus, presents en els quarts de final, no han estat capaços d’equilibrar la balança de la diferència. No ha vist per televisió massa partits, però els pocs li han donat idees. Tal vegada la diferència no està en la técnica sinò en el seu concepte i domini. Sèrvia, en principi el millor europeu, fou dominat a plaer fins que l’equip americà en el darrer quart li permetè escurçar distàncies. En el joc americà hi havia el concepte de passar-ho bé jugant tant en els moments d’imposar el seu domini quan en els moments de demostrar que no era la seva voluntat avasallar per avasallar. Darrere l’alegria del joc hi havia un missatge d’estudi i de treball conscient i desitjat sense pors a l’esforç i sacrifici. Pensa l’avi, que el bàsquet americà és més el bàsquet de l’alegria que el de la competició i que aquesta arriba quan l’alegria del joc s’imposa sobre l’obligació de guanyar. Creu l’avi que alló que necessita un reciclatge són els sistemes d’entrenament i adoctrinament.
Referent a l’eliminació d’Espanya no ho enten. No enten com un equip ple de jugadors que han militat en la millor competició de bàsquet del món van tenir un paper tan irregular. No va veure el França-Espanya, però sí el França-Sèrvia i la confusió encara fou més gran. Alló que sobre el paper periodístic havia de ser un passeig triomfal esdevinguè un fracàs difícil de païr. Per què aquest resultat?  L’avi pensa que un excès d’auto-contemplació en la seva seguretat i una manca d’humilitat sobre la pista al no reconèixer la seva pèrdua de control, pèrdua tant a la pista com a la banqueta de direcció. S’ arribà al campionat sense forces psíquiques i morals per demostrar la suposada superioritat. I aquesta vessant psicològica és importantíssima per creure en el relleu de la joventut quan l’experiència no funciona. Per creure en les pròpies forces massa sovint hi manca intel·ligència i creativitat i l’una i l’altra, com demostren els resultats, foren exents. Resumint la filosofía de l’alegria del joc fou molt superior a l’autoconvenciment de que es jugarà la final. Els fets són el que compten.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada